المنت فلنج دار
انواع ترموکوپل
ترموکوپل دارای انواع مختلفی (تیپها) برای اندازهگیری دما هستند. بهطور مثال انواع R – S – B با قابلیت اندازهگیری دما در محدوده ۲۰۰- الی ۱۸۰۰ و انواع L – K- J با قابلیت اندازهگیری دما در محدوده ۱۸۰- الی ۱۰۰۰ درجه سلسیوس بکار میروند. ولتاژ تولید شده دو سر انتهای ترموکوپل، در حد میلیولت، و رفتار الکتریکی ترموکوپل، بسته به آلیاژ آن، تابع جداول استانداردی است که تقریباً در هر نوع، یکسان است. یکی از انواع معمول آن، آلیاژ کروم و نیکل (نیکروم) است. معمولاً برای جلوگیری از آسیب دیدن این محصول، آن را درون محفظهٔ فلزی یا سرامیکی قرار میدهند. روش اتصال (جوشکاری) دو سر ترموکوپل تابع ضوابط خاصی است بهطوری که نباید هنگام جوشکاری فلز یا چیز دیگری در فرایند جوش دخالت نماید در غیر اینصورت رفتار ترموکوپل، رفتار استاندارد تعریف شده در جداول مربوطه نخواهد بود.(شرکت آریان) المنت فلنج دار
انواع ترموکوپل
بر اساس ترکیب های ممکن از فلز ها می توان تعداد بی شماری ترموکوپل ساخت ولی در عمل تعداد این مصولات مشخص و محدود است و مشخصه لازم برای به کار گیری فلز در ساخت ترموکوپل عبارت انداز:- نقطه ذوب فلز
- واکنش نسبت به تغییر اتمسفر
- خروجی ترموالکتریکی در ترکیب با دیگر فلزات
- میزان هدایت الکتریکی فلز در مقابل مقاومت الکتریکی آن
- پایداری
- تکرار پذیری
- هزینه
- ساخت و به کار گیری آن
ترموکوپل های استاندارد
ساختمان ترموکوپل ها با استفاده از اتصال یک فلز و آلیاژ تولید می شوند و با همین مکانیزم ساده قادر به اندازه گیری دما به راحتی در رنج وسیعی از 270- تا حدود 1800 درجه می باشند.المنت فلنج دار ترموکوپل ها انواع مختلفی دارند که طبق جنس فلز و آلیاژ آن به شش دسته ذیل تقسیم می شوند:
1. نوع K :
این نوع، از سیم فلزی Ni-Cr (به نام تجاری کرومل Chromel ) و Ni-Al (به نام تجاری آلومل Alumel) ساخته می شود. این ترموکوپل ارزان قیمت است و یکی از پرکاربردترین و متداولترین نوع آن ها می باشد. رنج عملکرد دمایی آن بین −250 °C و1300 °C (این رنج مطلق نیست و بسته به سازنده و نوع ظاهری آن متفاوت خواهد بود بطور مثال ترموکوپل های سیمی شکل نوع K رنج 40- تا 250 درجه می باشد و نوع میله ای آن قادر به اندازه گیری تا محدوده 1300 درجه هستند). حساسیت ترموکوپل تیپ K تقریبا 41 µV/°C است و معمولا در دماهای بالا مورد استفاده قرار می گیرد. ترموکوپل نوع K بخاطر استفاده از مس خاصیت پضد اکسیداسیون دارد لذا در کوره ها که اکسیداسیون رخ می دهد مناسب است.المنت فلنج دار2. نوع J :
این ترموکوپل از فلز آهن ( Fe ) و آلیاژهای مس- نیکل Cu-Ni (کنستانتان Constantan ) ساخته می شود. رنج دمایی این ترموکوپل بین -180°C و 800°C است. به دلیل احتمال اکسید شدن آهن این نوع، در صنایع قالب ریزی پلاستیک استفاده می شود. حساسیت نوع J ، به اندازه ی 51 µV/°Cاست. در ترموکوپل نوع J به علت پوجود آهن در مکانهایی که امکان اکسیداسیون وجود دارد بهتر است استفاده نشود.المنت فلنج دار3. نوع E:
این ترموکوپل با استفاده از فلزات Ni-Cr (کرومل) و Cu-Ni (کنستانتانConstantan ) ساخته می شود. پرنج عملکرد دمایی آن، بین −40 °C و 900°C است. این نوع با 62 µV/°C بیشترین حساسیت را دارد و می توان از آن در کاربردهای خلاء و مواردی که سنسور در آن حفاظت نشده، استفاده کرد.4. نوع T :
این نوع از مس Cu و آلیاژ Cu-Ni (کنستانتان Constantan) ساخته می-شود. رنج عملکرد دمایی این نوع ترموکوپل، بین −250 °C و 400°C است. این ترموکوپل نسبتا ارزان و برای کاربردهای با دمای پایین مناسب است و در برابر رطوبت مقاوم است. حساسیت این محصول، 46 µV/°C است. ترموکوپل نوع T در صنعت به دلایل زیر بیشتر مورد استفاده می گیرد : نسبت به تمام انواع ترموکوپل خطی تر است رنج درجه حرارت مناسبی دارد همچنین از حساسیت خوبی برخوردار است.المنت فلنج دار5. نوع N :
این نوع از فلزهای Ni-Cr-Si (به نام تجاری نیکروسیل) و Ni-Si-Mg (به نام تجاری نیسیل Nisil) ساخته می شود. محدوده دمائی آن بین -270°C و +1300 °C است. حساسیت این ترموکوپل، 30 µV/°C است و معمولا در دماهای بالا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین تحمل این سنسور در برابر اکسید شدن در دماهای بالا بهتر نوع K می باشد.6. نوع R، S و B :
این نوع با استفاده از Pt-Rh (پلاتین – رادیوم) با ترکیبات مختلف ساخته می شود (تفاوت این سه نوع در میزان پلاتین آنهاست). قیمت آن¬ها بالا و حساسیت آن بسیار کم و در حدود10 µV/°C و محدوده دمایی آن تقریبا -50 °C و +1750 °C است. انواع این ترموکوپل ها در اندازه گیری با دمای بالا بطور مثال در صنعت شیشه و فولاد به کار می روند.ترموکوپلهای ساخته شده از فلزات قیمتی
این محصول ساخته شده از جنس فلزات قیمتی همیشه هزینه زیادی را به همراه دارند ولی پایداری و طول عمر بالا، از ویژگیهای مثبت این گروه از تجهیزات محسوب میشود. ترموکوپل های ساخته شده از پلاتینیوم یا آلیاژ پلاتینیوم–رادیوم (نوع R و نوع S)، دقتی به اندازه ±0.5±0.5 درصد دارند و میتوانند دمای 1500∘C1500∘C را نیز تحمل کنند. اما در سوی مقابل، حساسیت اندازهگیری آنها 10μV/∘C10μV/∘C است. نمونه دیگری که از تنگستن و آلیاژ تنگستن–رِنیوم ساخته شده است، حساسیتی برابر 20μV/∘C20μV/∘C دارد و قادر است تا دمای 2300∘C2300∘C را تحمل کند. ولی نقطه ضعف این تجهیز، عدم امکان استفاده از آن در فرآیندهای اکسیداسیون و اکسیژنزدایی است.المنت فلنج دارکاربرد ترموکوپل ها در صنعت


بدون دیدگاه