آشنایی با کار ترموکوپل مذاب آلومینیوم

آشنایی با کار ترموکوپل مذاب آلومینیوم


ترموکوپل

ترموکوپل هد دار

مشخصات فنی محصول :

نوع ترموکوپل: تایپ K

شکل ظاهری: هد دار معمولی مجهز به ترانسمیتر دما دیجیتال

نوع ترانسمیتر: هدمونت اکتیو (فعال (نیاز به تغذیه جداگانه و مستقل 8 – 32 VDC)) با خروجی 4 تا 20 میلی آمپر

Head mounted 2 wire 4-20ma current loop

طول غلاف: 40 سانتی متر

طول غلاف ساپورت استیل در غلاف های سرامیکی : 10 سانتی متر

جنس غلاف محافظتی : غلاف استیل 304 (سفارشی = غلاف استیل 316 : دارای مقاومت در برابر خورندگی مخصوص محیط اسیدی ، غلاف سرامیکی : مخصوص رنج حرارتی بالا )

قطر غلاف خارجی استیل : 6 میلی متر (سفارشی : 5 و 8 و 10 و 12 میلی متر)

قطر غلاف خارجی سرامیکی : سفارشی : 16 و 18 و20 و22 میلی متر

قطر غلاف خارجی ساپورت استیل در غلاف های سرامیکی : 22 میلی متر

اتصال الکتریکی : دو سیم

اتصال دنده ای در غلاف استیل : رزوه 1/2 NPT جهت نصب در محل اندازه گیری (سفارشی : رزوه  1/4و بدون رزوه)

اتصال دنده ای در غلاف سرامیکی : فقط رزوه 1/2 NPT جهت نصب در محل اندازه گیری (سفارشی : بدون رزوه)

بازه دمایی : با توجه به آلیاژهای بکار رفته در سیم‌ های ترموکوپل ، آن دما را اندازه ‌گیری می‌کنند ؛ در نتیجه عامل اصلی رنج دمایی را آلیاژها تعیین می‌ نمایند. در این میان ترموکوپل‌ های نوع k به دلیل رنج دمایی بالایی که اندازه‌ گیری می‌ کنند بسیار پر طرفدارند.

با توجه به آلیاژهای بکار رفته در سیم‌ های ترموکوپل نوع  K و نحوه ساخت ، سفارش دهنده باید حداکثر رنج دمایی مورد اندازه گیری مثبت و (منفی در صورت نیاز) بر حسب درجه سانتی گراد را ذکر کند تا ترموکوپل با رنج دمایی مورد نظر ساخته و در اختیار او قرار گیرد.

کالیبره کردن ترانسمیتر دما :

برای تنظیم کردن ترانسمیتر با توجه بازه دمایی گفته شده از سوی شما به ازای مینیمم حالت احتمالی دما سیگنال خروجی mA  4 و به ازای ماکزیمم حالت احتمالی دما 20 mA در کارگاه های ساخت و تولید کالیبره میگردد.


ترموکوپل نوع K چیست ؟

ترموکوپل نوع K دو فلز غیرهم‌ جنس است به نام های سر منفی – آلومل ni-al = alumel رنگ سبز و سر مثبت + کرومل ni-cr = chromel رنگ قرمز که از یک طرف به‌هم متصل‌ اند البته در استانداردهای مختلف، سیم‌های مثبت و منفی ترموکوپل نوع k رنگ‌های متفاوتی را به خود اختصاص داده ‌اند.

ترموکوپل نوع k یکی از رایج‌ترین و پرکاربردترین ترموکوپل‌، جهت اندازه‌گیری دما در دما‌های متفاوت است. این نوع ترموکوپل به دلیل داشتن نیکل مقاومت مناسبی در برابر خوردگی داشته و برای مصارف گوناگون قابل استفاده است.

با توجه به قابلیت اطمینان و دقت، این نوع ترموکوپل در گستره وسیعی از دما  قابل استفاده است. بهتر است برای محافظت بیشتر ترموکوپل‌ها در یک غلاف فلزی و یا سرامیکی قرار گیرند.

ترموکوپل نوع k از آلیاژهای متفاوتی تشکیل شده است. سر مثبت این نوع ترموکوپل، از ترکیب 90 درصد نیکل و 10 درصد کرومیوم ساخته شده است؛ سر منفی آن نیز دارای 95 درصد نیکل، 2 درصد آلومینیوم ، 2 درصد منگنز و 1 درصد سیلیکون است.

هنگامی که یک زوج از سیم‌های متشکل از این ماده‌ها به هم متصل شوند، و داخل یک پوشش محافظ قرار می گیرند یک ترموکوپل هد دار تشکیل می‌شود. ترموکوپل‌ها نقش پر رنگی در صنعت دارند و در بسیاری از کاربردها مورد استفاده قرار می‌گیرند. همان‌طور که گفتیم، جنس سیم‌های به کار رفته در ترموکوپل، فقط از برخی فلزات خاص انتخاب می‌شود. برای ساخت ترموکوپل می‌توان از ترکیب‌های مختلفی از فلزات پایه (Base Metal) مانند مس و آهن، آلیاژهای فلزات پایه مثل آلومل (Ni/Mn/Al/Si)، کرومل (Ni/Cr)، کنستانتان (Cu/Ni)، نیکروسیل (Ni/Cr/Si) و نیسیل (Ni/Si/Mn)، فلزات قیمتی (Noble Metal) از قبیل پلاتینیوم و تنگستن و همچنین آلیاژهای فلزات قیمتی همچون پلاتینیون–رادیوم و تنگستن–رِنیوم استفاده کرد.

البته فقط ترکیب‌های محدودی از این ماده‌ها به عنوان ترموکوپل ساخته می‌شود و هریک از این ترکیب‌های استاندارد با یک حرف انگلیسی نام‌گذاری شده‌اند. مثلاً ترموکوپلی که از کرومل و آلومل ساخته شده است، ترموکوپل نوع K نامیده می‌شود. نمودار دما برحسب نیروی محرکه برای تعدادی از ترموکوپل‌های استاندارد در شکل زیر نشان داده شده است. همان‌طور که ملاحظه می‌کنید، هریک از این نمودارها حداقل در بخشی از بازه‌ دمایی، رفتاری خطی نشان می‌دهد.

انواع ترموکوپل

ترموکوپل‌های تشکیل شده از فلزات پایه، به پنج دسته استاندارد تقسیم می‌شوند: نوع E (کرومل–کنستانتان)، نوع J (آهن–کنستانتان)، نوع K (کرومل–آلومل)، نوع N (نیکروسیل–نیسیل) و نوع T (مس–کنستانتان). این ترموکوپل‌ها قیمت ارزانی دارند؛ عمرشان کوتاه است و به مرور زمان از دقت آنها نیز کاسته می‌شود. در بسیاری از کاربردهای عملی، تماس با محیط کاری، عامل دیگری است که روی عملکرد این تجهیزات اثر منفی می‌گذارد. برای حل این مشکلات، ترموکوپل درون یک پوشش محافظ قرار می‌گیرد. ولی هنگام استفاده از پوشش محافظ، ثابت زمانی تغییر می‌کند و سرعت پاسخ ترموکوپل نسبت به تغییر دما، کُندتر خواهد شد.

ترموکوپل نوع E 

ترموکوپل کرومل–کنستانتان (Chromel–Constantan)، بیشترین حساسیت اندازه‌گیری را که برابر 80μV/∘C است، فراهم می‌کند. دامنه اندازه‌گیری این تجهیز −200∘C تا +900∘C است و دقتی برابر  درصد دارد. با این وجود، عملکرد و عمر این نوع ترموکوپل، در فرآیندهای اکسیژن‌زدایی به شدت کم می‌شود.

ترموکوپل نوع J 

حساسیت اندازه‌گیری در ترموکوپل‌های آهن–کنستانتان (Iron–Constantan)، 60μV/∘C است و این تجهیزات برای اندازه‌گیری دما در بازه  تا +1000∘C انتخاب اول محسوب می‌شوند. دقت آنها در حدود ±0.75 درصد است و تأثیرپذیری ناچیزی از فرآیندهای اکسیداسیون دارند.ترموکوپل

ترموکوپل نوع T

ترموکوپل‌های مس–کنستانتانت (Copper–Constantan) نیز دارای حساسیت اندازه‌گیری و دقتی مشابه ترموکوپل‌های نوع J هستند. حداقل دمای قابل اندازه‌گیری توسط این تجهیز –200∘C است و در فرآیندهای اکسیداسیون تا حداکثر دمای +350∘C را نیز به کار می‌رود.ترموکوپل

ترموکوپل نوع K 

ترموکوپل‌های ساخته شده از جنس کرومل–آلومل (Chromel–Alumel) می‌توانند حساسیتی در حدود 45μV/∘C فراهم کنند. رفتار این تجهیزات در بازه دمایی 700∘C تا 1200∘C به صورت خطی است و بیشترین کاربرد آنها نیز در همین محدوده است. اندازه‌گیری دما با این ترموکوپل‌ها دقتی برابر  درصد را به همراه خواهد داشت.ترموکوپل

ترموکوپل نوع N

ترموکوپل‌های نیکروسیل–نیسیل (Nicrosil–Nisil)، نوع ارتقا یافته ترموکوپل‌های کرومل–آلومل محسوب می‌شوند و مشخصاتی شبیه به ترموکوپل‌های نوع K دارند. حساسیت اندازه‌گیری آنها، 40μV/∘C و دقت آنها برابر ±0.75 درصد است. محدودیت‌های کاربردی‌شان مانند تجهیزات کرومل–آلومل بوده ولی دارای پایداری بلندمدت و عمری سه برابر آنها هستند.ترموکوپل

ترموکوپل هد دار

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *