وظیفه ترموکوپل چیست؟
ترموکوپل:یکی از مهم ترین مواردی که در صنعت مطرح می باشد، “سنجش دما” است زیرا این کمیت عوامل مختلفی از جمله بازدهی تولید و مصرف سوخت، مصرف و بازیافت حلال ها و همچنین طول عمر وسایل کارگاهی را تحت تاثیر خود قرار می دهد که سنجش دقیق این کمیت وظیفه آنها و دلیل کاربرد آن است. ترموکوپل رایج ترین و پرکاربردترین تجهیزات اندازه گیری الکتریکی دما در صنعت است.
نحوه کارکرد ترموکوپل چگونه است؟
ترموکوبل توانایی سنجش چه بازه دمایی را دارد؟
سنسور ترموکوبلها، تیپ های مختلفی دارد که این تیپ ها در مجموع می توانند بازه دمایی از -250° C تا +3000° C را پوشش دهند.
کاربرد ترموکوبل در صنعت
با توجه به اینکه ترموکوپل انواع مختلفی دارد و بازه دمایی گسترده ای را پوشش می دهد و همچنین از خاصیت هایی مانند نسوز بودن، ضد اسید، ضد انفجار و ضد خورندگی برخوردار است، در صنایع مختلف از جمله: نیروگاهی، نفت و گاز، پتروشیمی، فولاد، ریخته گری، داروسازی، شیمیایی، صنایع غذایی، کاغذ، معدن، سیمان، پلاستیک، شیشه و سرامیک، بازیافت، کوره، خودروسازی، تولید مواد اولیه، رنگ و رزین و بسیاری از صنایع دیگر به کار برده می شود و در کل هر شاخه ای از صنعت که سنجش دما و حرارت در آن اهمیت داشته باشد از ترموکوپل بهره می برد.
ترموکوپل چگونه وصل می شود؟
طول کابل جبران ساز ترموکوپل به دلیل مقاومت داخلی پایین آن در درجه دوم اهمیت قرار دارد. با این حال، با طول کابل طولانی تر با سطح مقطع کوچک، مقاومت ترموکوپل یا کابل جبران ساز می تواند مقادیر نسبتاً بالایی را در نظر بگیرد. برای جلوگیری از نمایش خطاهای نمایشگر، مقاومت داخلی مدار ورودی دستگاه ارزیابی باید حداقل ۱۰۰۰ برابر بیشتر از مقاومت سنسور ترموکوپل متصل باشد. فقط می توان از کابل های جبران ساز از همان مواد خود عنصر یا با خواص ترموالکتریک مشابه استفاده کرد، در غیر این صورت یک گشتاور جدید در نقطه اتصال ایجاد می شود. کابل جبران باید تا اتصال مرجع گذاشته شود. هنگام اتصال ترموکوپلها، قطبیت را رعایت کنید.
ترموکوپلها (Thermocouple) که با نام هایی از قبیل: جفت های حرارتی، گرماجفت، جفت های گرمایشی، ترموکوبل، حسگر و سنسور سنجش دما شناخته می شوند، رایج ترین تجهیزات اندازه گیری دما هستند که به زبان ساده از دو فلز غیر هم جنس تشکیل شده و این دو فلز از یک سر به هم متصل شده اند. هنگامی که نقطه اتصال این دو فلز گرم می شود، در اثر “پدیده سیبک (seebeck)”، ولتاژی در دو سر آزاد آن، ایجاد می گردد. این اختلاف ولتاژ با میزان دمای نقطه اتصال رابطه مستقیم دارد و می توان با استفاده از این پدیده میزان دمای نقطه اتصال را اندازه گیری نمود. خیلی از شما عزیزان درخواست داشته اید تا مقاله ای جامع در خصوص انواع ترموکوپل ها بنویسیم و درباره های کارکردهای آن، تایپ ها و نحوه کالیبراسیون آن ها توضیح دهیم. خوب الوعده وفا. ما در این مقاله به طور جامع و کامل این نوع از سنسورهای دما را مورد بررسی قرار داده و بسیاری از سوالات و پرسش های شما عزیزان را پاسخ داده ایم. امیدواریم این نوشته بتواند اطلاعات شما را در خصوص یکی از محبوب ترین و کاربردی ترین تجهیزات برقی ، کامل کند و بتوانید براساس اطلاعات صحیح و درست، سنسور موردنظرتان را تهیه کنید.